Baldıran Otu Ve Zehri Nedir
Baldıran otu, halk arasında Ağu otu olarak da bilinmektedir. Genel olarak gölge ve bol rutubetli alanlarda yetişmektedir. Tür olarak ise maydanozu anımsatmaktadır. Hafife alınmayacak kadar etkili bir zehre sahiptir. Günümüzde en zehirli olarak mantarlar bilinmektedir. Ancak baldıran otu ve zehir mantarları da geride bırakmaktadır. Çoğu zaman maydanoz sanılarak da yenilmektedir. Bu durum ölümcül zehirlenmelere yol açmaktadır. Baldıran otunu maydanozdan ayıran özellikleri şöyledir; boyları bir ile iki metre arasında değişmektedir.
Gövdesinin kalınlığı ise otsu bitkilere göre kalındır. Yine gövdesinde kırmızı benekler olmakla birlikte etrafa oldukça kötü bir koku yaymaktadır. Gövdesi kırıldığında içerisinin boru şeklinde boşluklarla dolu olduğu görülmektedir. Bu otun ana vatanı genel olarak Türkiye olarak bilinmektedir. Ancak son zamanlarda Kuzey Asya ülkelerinde de rastlamak mümkündür. Mayıs sonu ve haziran aylarının başında görülmeye başlanır. Gölgelik alanların dışında tarla kenarlarında ve yol kenarlarında da sıkça rastlanmaktadır.
Bu bitkiden 6 gram ve üstü miktar alınması durumunda durum ölümle sonuçlanabilir. Genel olarak tıpta da kullanılır ancak zehrinin ağır olması sebebi ile kullanım alanı çok geniş değildir. Genel olarak 0.25 mg’ lık dozlarla doktor kontrolünde kullanılabilir. Dişçilik başta olmak üzere başka birçok alanda kullanılır. Baldıran otu ve zehir hakkında tarihte en çok bilinen bilgi Sokrates’e aittir. Ünlü bir düşünür olan Sokrates’in baldıran zehri şerbeti içirilerek öldürüldüğü bilgiler arasında yer almaktadır.